Interview met Verzetsstrijder VTN

Interview met Verzetsstrijder VTN


Gijs: Goedemiddag. Bedankt dat je de tijd hebt genomen om met ons in gesprek te gaan.. Zou je mij misschien kunnen vertellen waarom je besloten hebt je aan te sluiten bij het verzet?

Verzetsstrijder: Goedemiddag, mijn reden om mij aan te sluiten bij het verzet is simpel. Vrijheid.  Doordat er wetten zijn verwijderd en de huidige premier alle macht in handen heeft gekregen, zijn alle kenmerken van een democratie weggenomen. Ik zelf kon niet stil zitten en blijven toekijken naar hoe onze rechten één voor één werden afgenomen. De vrijheid is voor mij enorm belangrijk en het verzet was voor mij de ultieme uitvlucht aan deze situatie, juist omdat ik er dan meer invloed op zou hebben.

Gijs: Je spreekt over vrijheid. Kun je specifieker zijn over welke rechten en vrijheden je ziet verdwijnen?

Verzetsstrijder: Allereerst, de vrijheid van meningsuiting. Kritiek op de regering wordt nu bestraft met gevangenisstraf of erger. Dan is er de vrijheid van de pers; onafhankelijke media bestaan niet meer. En laten we het recht niet vergeten om onze leiders te kiezen. Verkiezingen zijn een farce geworden, een schijnvertoning om de illusie van democratie in stand te houden.

Gijs: Wat zijn de grootste uitdagingen waar het verzet mee te maken heeft?

Verzetsstrijder: Onze grootste uitdaging is de constante dreiging van ontdekking en vergelding. We opereren in de schaduwen, altijd op onze hoede voor informanten en de geheime politie. Communicatie is lastig; we moeten voortdurend onze methodes aanpassen om onderschepping te voorkomen. En dan is er de strijd om de harten en geesten van de bevolking te winnen, velen zijn te bang om zich uit te spreken of actie te ondernemen.

Gijs: Hoe reageert de bevolking op jullie inspanningen?

Verzetsstrijder: Het varieert. Sommigen zijn ons zeer dankbaar en steunen ons in het geheim. Anderen zijn te bang om betrokken te raken. En er zijn er die ons zien als oproerkraaiers die de orde verstoren. Maar elke keer als we erin slagen een vonk van hoop of verzet te ontsteken in iemands hart, weten we dat het de moeite waard is.

Gijs: Zijn er momenten geweest waarop je aan je keuze twijfelde?

Verzetsstrijder: Natuurlijk. Angst en twijfel zijn constante metgezellen in dit leven. Er zijn nachten geweest dat ik wakker lag, me afvragend of de opofferingen zin hadden, of we ooit zouden slagen. Maar dan herinner ik me de gezichten van degenen die lijden, en de herinnering aan onze verloren vrijheden, en ik vind mijn vastberadenheid weer terug.

Gijs: Wat zou je zeggen tegen degenen die nog op het hek zitten, die misschien willen helpen maar bang zijn?

Verzetsstrijder: Angst is een krachtig wapen dat tegen ons wordt gebruikt. Maar we mogen niet toestaan dat het ons verlamt. Elke actie, hoe klein ook, telt. We moeten samen staan, in solidariteit, want alleen dan kunnen we hopen de loop van de geschiedenis te veranderen. En aan degenen die twijfelen, zeg ik: kijk in je hart en vraag je af wat voor wereld je wilt achterlaten voor je kinderen.

Gijs: Tot slot, wat is jouw boodschap aan de machthebbers?

Verzetsstrijder: Mijn boodschap is simpel: jullie tijd is beperkt. De wil van het volk kan onderdrukt worden

Stay Trouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top